6-те причини, поради които нарцисистът се насочва Точно към вас

Всеки от нас е срещал поне един нарцисист в живота си – личност, която обича да бъде в центъра на вниманието и високата й самооценка няма нищо общо с действителността. Нарцисистите са всякъде, и често се насочват към определени хора, които стават тяхна цел. Защо нарцисистите избират точно вас? В тази статия ще разгледаме няколко основни причини, поради които нарцисистите се насочват към определен тип хора.

Емпатията ви е вашата слабост: Една от основните причини, поради които нарцисистите се ориентират към определени хора, е тяхната способност да разпознават емпатични и отдадени характери. Нарцисистите често търсят хора, които са склонни да им предоставят внимание, грижа и подкрепа. Вие може би сте изключително емпатична личност, която се грижи за другите, и това качество ги привлича.

Обръщате им внимание: Нарцисистите обикновено се влюбват в собствения си отразяващ се образ. Те търсят хора, които отразяват и подсилват тяхната собствена важност. Ако вие показвате внимание и интерес към тях, нарцисистите виждат този процес като потвърждение на собствената си стойност и значимост.

Способността ви да ги търпите: Нарцисистите често са изключително трудни хора, с които да се общува. Те са изискващи, неразумни и често се възползват от хората около тях. Ако сте склонни да търпите тяхното поведение, те вероятно ще се насочат към вас. Вашата търпеливост ги прави да се чувстват могъщи и контролиращи.

Вашият потенциал: Нарцисистите искат да бъдат с хора, които ги допълват. Ако вие имате качества, които нарцисистът няма, като например скромност, дипломатичност или творчески способности, те може да се насочат към вас, за да се възползват от този потенциал.

Скрита уязвимост: Нарцисистите са майстори в улавянето на слабите страни на хората. Ако в момента сте в труден емоционален или житейски момент, това може да ви направи по-уязвими. Те са в състояние да се възползват от вашата моментна слабост, за да постигнат своите цели.

Специфични интереси: В някои случаи, нарцисистите се ориентират към хора, които разполагат с конкретни ресурси или информация, от които могат да се възползват. Това може да включва финансови средства, професионални възможности, контакти или други ресурси, до които нарцисистът иска да се добере.

Както става ясно, нарцисистите избират своите жертви спрямо различни фактори. Важно е да бъдете наясно със своите граници и да се научите да ги защитавате. Ако се чувствате, че сте попаднали под влиянието на нарцисист, е важно да търсите подкрепа и съвет от професионалист или близки хора.

На всеки един от нас може да му се наложи да се справя с нарцисистични личности. Разбирането на причините, поради които те се насочват към определен тип хора, може да ви помогне в предотвратяването на тяхното влияние и постигането на по-здрави междуличностни отношения.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

Най-четени

- Advertisment -